Głównym odbiorcą usług magazynowania w chłodniach i mroźniach pozostają firmy branży spożywczej. Ważnym aspektem jest tu dotrzymanie wszystkich niezbędnych standardów — w przypadku obiektów powiązanych z rynkiem spożywczym konieczne staje się zachowanie norm sanitarnych czy utrzymywanie bieżącego nadzoru służb sanitarnych nad całym obiektem.
Profesjonalnie zaaranżowane obiekty magazynowe podzielić można na dwie grupy. Jedna to inwestycje realizowane pod wynajem, druga to magazyny realizowane na potrzeby własne (ich wykonawcy nierzadko proponują magazyny budowane „pod klucz”). Coraz częściej decyzja o przeznaczeniu magazynu do składowania produktów w warunkach niskich temperatur (dodatnich czy ujemnych) zapada już na etapie projektowym. W efekcie wszystkie decyzje dotyczące izolacji cieplnej i niezbędnych dodatkowych instalacji podejmowane są jeszcze przed rozpoczęciem budowy. Sprzyja to obniżeniu kosztów i podniesieniu jakości całej inwes...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 papierowych oraz elektronicznych wydań magazynu
- Nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma
- ... i wiele więcej!