To, w jakich warunkach składowane są produkty, w znaczącym stopniu decyduje o ich stanie. Zadaniem stosowanych coraz powszechniej w magazynach rozwiązań jest utrzymanie jak najlepszych właściwości fizyko-chemicznych oraz organoleptycznych składowanych towarów. Często wymaga to utrzymania w magazynie bardzo specyficznego mikroklimatu.
Temperatura i wilgotność produktów, półproduktów i surowców zależy od wielu czynników zewnętrznych i może mieć negatywny wpływ na jakość produktu końcowego. Nadmiernie wysoka wilgotność lub temperatura mogą spowodować psucie się towarów i rozwój czynników chorobotwórczych. Nieodłącznymi elementami takich magazynów są plany HACCP, szczegółowo precyzujące m.in. schematy postępowania z artykułami spożywczymi, w tym takich, które wymagają kontrolowanej temperatury. Są to zatem zarówno instrukcje monitorowania, jak i instrukcje działań korygujących, zmierzających do likwidacji potencjalnych zagrożeń. Czymś najzupełniej oczywistym dla gospodarzy tego rodzaju magazynów staje się prowadzenie kart kontroli temperatury i wilgotności.
To najważniejsze parametry
Z praktyki składowania towarów wynika, że znaczna część odnotowanych szkód jest rezultatem oddziaływania warunków magazynowania, główn...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 papierowych oraz elektronicznych wydań magazynu
- Nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma
- ... i wiele więcej!