Dołącz do czytelników
Brak wyników

ZM Henryk Kania z nowoczesnym magazynem

Baza wiedzy | 22 czerwca 2021 | NR 6
0 89

Zakłady Mięsne Henryk Kania, założone 24 lata temu w regionie o XIX-wiecznej tradycji rzemiosła masarskiego, dziś wykorzystują w procesie przetwórczym nowoczesny magazyn chłodniczy do składowania gotowych produktów. Całkowicie zautomatyzowany system zarządzania zespołem układnic oraz selekcji towarów do transportu znacząco usprawnia proces dystrybucji produktów i zapewnia nad nim pełną kontrolę. Magazyn jest pionierskim rozwiązaniem wśród firm działających na rynku przetwórstwa mięsnego.

ZM Henryk Kania to polski producent wyrobów wędliniarskich oraz mięsa konfekcjonowanego. Firma, założona w 1990 r., jest dzisiaj jednym z największych producentów wyrobów wędliniarskich w kraju i oferuje szeroki wachlarz produktów z obszaru marek własnych i prywatnych. Spółka prowadzi produkcję w nowoczesnych zakładach przetwórczych o zdolnościach produkcyjnych na poziomie 240-260 ton na dobę. Głównymi odbiorcami jej produktów są sieci handlowe w kraju i za granicą, m.in. Auchan, Biedronka, Carrefour, Delikatesy Centrum, E-Leclerc, Intermarche, Kaufland, Lidl, Makro, Netto, Real oraz Żabka.
Od ponad 10 lat, kiedy zakład rzemieślniczy przejął od ojca syn, firma regularnie pracuje nad optymalizacją produkcji, zwiększeniem sprzedaży i rozwojem automatyzacji i robotyzacji procesów produkcyjnych. Jednym z elementów tej strategii jest automatyzacja magazynu chłodniczego. 

 


Nowoczesny magazyn chłodniczy do wysokiego składowania ma 860 m2 całkowitej powierzchni, 10 metrów wysokości i może łącznie pomieścić 590 ton zapakowanych wyrobów wędliniarskich. W magazynie utrzymywana jest – określona w ustawowych przepisach dotyczących produkcji i warunków przechowywania mięsa – temperatura nieprzekraczająca 4°C, która skutecznie powstrzymuje rozwój bakterii i drobnoustrojów. Dzięki innowacyjnemu systemowi katalogowania i składowania gotowych wyrobów, które trafiają do magazynu po zakończeniu procesu przetwórczego, sortowanie produktów przed ich dystrybucją staje się o wiele szybsze i łatwiejsze. Inteligentny system komputerowy umieszcza za pomocą zespołu układnic pojemnik z danym wyrobem na właściwej półce, a następnie wyciąga go pod zamówienie generowane przez pracownika zarządzającego wysyłkami. Za sprawą nowoczesnej technologii oraz automatyzacji i robotyzacji całego procesu zostaje przyspieszone dostarczenie produktu z magazynu na halę dystrybucyjną. Komputer czuwa także nad tym, aby gotowe wyroby przebywały w magazynie jak najkrócej. 

 

 


– Technika wykorzystana w nowym magazynie chłodniczym stanowi w branży mięsnej rozwiązanie pionierskie. Podobna technologia nie była wcześniej wykorzystywana w zakładach przetwórczych. Ogromne rozmiary i pojemność magazynu, a także obsługujący go nowoczesny system komputerowy umożliwiają optymalizację procesu dystrybucyjnego przy utrzymaniu dużego tempa produkcji. Współpraca z czołowymi sieciami handlowymi w kraju wymaga od nas osiągnięcia jak największego bezpieczeństwa procesu przetwórc...

Dalsza część jest dostępna dla użytkowników z wykupionym planem

Przypisy