Chłód w chmurze

POWIERZCHNIE MAGAZYNOWE

Najnowocześniejsze wielofunkcyjne czujniki temperatury są także rejestratorami działającymi albo w skali Celsjusza, albo Fahrenheita. Urządzenia te bazują na precyzyjnych, cyfrowych metodach przetwarzania sygnałów z pomiarów z pominięciem zakłóceń. Umożliwiają zdalny pomiar temperatury, łatwo dają się programować, a pozyskane z nich dane w prosty sposób można zwizualizować na ekranie komputera. Najnowsze technologie umożliwiają systemom pomiarowym w chłodniach i mroźniach spożywczych korzystanie z termometrów kwarcowych, ultradźwiękowych, szumowych, a także z termometrów światłowodowych, półprzewodnikowych i termoelektrycznych. 

Wszystko po to, by spełnić liczne wymogi stawiane chłodniom spożywczym i mroźniom, wynikające z przepisów mających gwarantujących konsumentom żywności bezpieczeństwo i zdrowie. I to zarówno chłodniom stacjonarnym w halach, jak i chłodniom na kółkach. Regulacje te zmierzają do zachowania najwyższej jakości przewożonych produktów i dlatego np. ściśle określają najwyższą możliwą temperaturę przewożonych towarów, takich jak mięso, tłuszcze czy owoce. By te temperatury utrzymywać pod stałą kontrolą, niezbędne są systemy ich monitorowania, w każdym z pomieszczeń (bądź pojazdów) chłodniczych wykorzystywanych do przechowywania żywności. W Polsce pojawia się coraz więcej magazynów przystosowanych do składowania i obsługi mrożonek, mięsa, ryb, owoców, warzyw, grzybów, produktów mleczarskich i jajczarskich, pieczywa, zaopatrzenia restauracji fast food, dań gotowych czy lodów. Przechowywanie tak różnych produktów wymaga uwzględnienia wielu czynników – i przepisów mówiących o konieczności nadzorowania temperatury i wilgotności powietrza w procesie przechowywania. 
Najostrzejsze są wymagania Systemów Zapewnienia Jakości, HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli), następnie unijne dyrektywy, systemy ISO i wreszcie systemy jakościowe, czyli tzw. Dobre Praktyki.  Wszystkie te regu...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 papierowych oraz elektronicznych wydań magazynu
  • Nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma
  • ... i wiele więcej!

Przypisy