OD ODZIEŻY, po myjki

HIGIENA I BEZPIECZENSTWO NA MAGAZYNIE

ENERGIA I ZRÓWNOWAŻONY ROZWÓJ

Przepisy prawa w sposób jednoznaczny precyzuja wymagania wzgledem higieny i bezpieczenstwa pracy w magazynach. Sa one szczególnie istotne w magazynach specjalistycznych, gdzie pr zechowuje sie produkty spoywcze, chemiczne czy te niebezpieczne.

 

Wiele wymagan stawia sie magazynom branzy spozywczej.
Przede wszystkim pomieszczenia powinny byc czyste. Nieczyszczone warzywa, opakowania oraz srodki czystosci idezynfekcyjne, atakze sprzet zapasowy nie moga byc przechowywane razem zproduktami spozywczymi. Produktów surowych ipółfabrykatów nie nalezy przechowywac wmiejscu, wktórym moga miec bezposredni kontakt zwyrobami gotowymi. Srodki spozywcze wymagajace obróbki termicznej nie moga byc składowane łacznie ztymi, które przeznacza sie do bezposredniego spozycia. Wazne jest,
aby wmagazynie zapewnic temperature mieszczaca sie pomiedzy 15 a18°C przy wilgotnosci powietrza do 70%. Nalezy zwrócic uwage na
własciwe segregowanie produktów. Stad tez produkty, które maja byc wczesniej uzyte, nalezy oddzielic od artykułów nadajacych sie do dłuzszego przechowywania. Wazne jest, aby zabezpieczyc pomieszczenie magazynowe przed insektami igryzoniami, zas okna magazynów zywnosciowych zaopatrzyc wsiatki ochronne. Koniecznosc wtym zakresie wynika stad, ze swiatło przyspiesza psucie sie produktów iobniza wartosc odzywcza. Worki zproduktami...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 papierowych oraz elektronicznych wydań magazynu
  • Nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma
  • ... i wiele więcej!

Przypisy