Anna Frąckowiak: Jakość i bezpieczeństwo – w branży magazynowej te dwie kwestie często zupełnie się wykluczają. Jak te dwie rzeczy są rozwiązywane w Kompanii Piwowarskiej (KP)?
Bartosz Bukowiecki: Jako kierownik magazynu piwa i opakowań odpowiadam za pracę ok. 150 osób.
Ich zadaniem jest odbiór piwa z linii rozlewniczych, które następnie należy zmagazynować i ostatecznie załadować na samochód do odbiorcy. We wszystkich tych działaniach kładziemy bardzo duży nacisk na bezpieczeństwo ze względu na dużą skalę prac. Większość z nich wykonywana jest przy użyciu wózków widłowych, które obsługuje na zmianie ponad 80% pracowników. W efekcie każdy, kto porusza się po magazynie, musi mieć odblaskową kamizelkę i specjalne buty (noszenie takich butów nie dotyczy tylko gości). Wspierają nas tu służby BHP, które pomagają opracowywać zasady pracy, wyznaczając np. dla widlaków drogi z pierwszeństwem czy niezbędne uprawnienia do wykonywania konkretnych prac. Mamy również specjalny program, za pomocą którego zachęcamy pracowników do tego, żeby wskazywali nam miejsca/procesy stwarzające największe ryzyko wypadku. Część z nich jest dzięki temu oznaczana poprzez tzw. system czarnych punktów.
I wskazują?
Owszem, są przez nas do tego systematycznie zachęcani. Jednak bez zaangażowania pracowników operacyjnych niczego nie osiągniemy. W ramach cyklicznych spotkań rozmawiamy z nimi o problemach, które występują w miejscu ich pracy. S...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 papierowych oraz elektronicznych wydań magazynu
- Nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma
- ... i wiele więcej!