E-commerce na chłodno

STRATEGIE MAGAZYNOWE

Zakupy spożywcze w internecie to wciąż w Polsce stosunkowo niewielki sektor rynku. Jednak tegoroczna pandemia znacznie przyspieszyła jego rozwój. W I kwartale sklepy oferujące zakupy przez internet lub usługi click & collect zanotowały wzrost sprzedaży na poziomie 27%, czyli dwukrotnie większy niż placówki nieoferujące tego typu rozwiązań. Czy jednak magazyny – szczególnie te przeznaczone do przechowywania wyrobów świeżych – są gotowe na dynamiczny rozwój e-grocery?

Na polskiej mapie obiektów magazynowych stale powstają nowe chłodnie i mroźnie. We wrześniu Żabka uruchomiła nowoczesny magazyn chłodniczo-mroźniczy w Komornikach w woj. wielkopolskim. Obiekt przeznaczony jest w całości dla produktów wymagających kontrolowanej temperatury, głównie nabiału i mrożonek. Trzy komory chłodnicze, mroźnia, przestrzenie przyjęcia i wydania towaru oraz chłodzone pomieszczenia pomocnicze mają łączną powierzchnię prawie 7000 m². W magazynie zastosowano najnowocześniejszą instalację chłodniczą typu booster na ekologiczny i bardzo wydajny energetycznie czynnik chłodniczy CO₂, mający najniższy z grupy czynników chłodniczych potencjał tworzenia efektu cieplarnianego. Instalacja ma moc chłodniczą bliską 800 kW w temperaturze 0°C i moc mroźniczną ponad 220 kW w temperaturze -26°C, co jednocześnie czyni ją jedną z największych tego typu instalacji w Polsce. Ponadto system jest wyposażony w zaawansowany odzysk ciepła na potrzeby glikolowego odszraniania i podgrzewania posadzki w mroźni oraz system zraszania skraplaczy, zapewniający maksymalny poziom bezawaryjności w szczególnie gorące dni.
Firma Fresh Logistics Polska zainwestowała w nowoczesne hale magazynowe o łącznej powierzchni 16 000 m² w Wojanowie oraz Nowej Wsi Wrocławskiej. Po zakończeniu inwestycji firma dysponuje łącznie powierzchnią magazynową ponad 55 000 m², przeznaczoną do składowania produktów spożywczych wymagających temperatury kontrolowanej. Tu również w celu zminimalizowania zagrożenia dla środowiska firma zainwestowała w wysokosprawny i niskoenergetyczny system chłodzenia oparty na znikomych ilościach amoniaku i glikolu. Ponadto z instalacji chłodu odzyskiwana jest energia cieplna na potrzeby procesu rozmrażania chłodnic wentylatorowych. Instalacja ma pełen monitoring pracy i stanu urządzeń za pomocą systemów IT, gwarantując tym samym właściwą temperaturę, a co najważniejsze – bezpieczeństwo składowanych produktów spożywczych.

 

Fot. Fresh Logistics Polska


Tylko hurt


Oba wspomniane przykłady to jednak m...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 papierowych oraz elektronicznych wydań magazynu
  • Nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma
  • ... i wiele więcej!

Przypisy