Uwaga! Wysoka temperatura

OPAKOWANIE I OZNAKOWANIE TOWARU

Letnie upały to dla przemysłu spożywczego czas sprawdzianu. Standardy HACCP, nakazując transportowanie i składowanie produktów mrożonych w nieprzerwanym łańcuchu zimna, są bezlitosne. Jakiekolwiek narażenie produktów na wyjście z zakresu zalecanych temperatur automatycznie obniża ich jakości albo wręcz uniemożliwia konsumpcję. Z pomocą przychodzą producenci innowacyjnych pojemników czy inteligentnych etykiet, które pomagają wyeliminować ryzyko wahań temperatury.

Choć wymyślona w 1947 r. w firmie Toyota technika łańcucha logistycznego wydaje się dziś wiekowa, to jej podstawowe reguły i generalna koncepcja wciąż znajdują zastosowanie, szczególnie w logistyce towarów spożywczych czy farmaceutycznych, które wymagają specjalistycznego transportu i opakowań zabezpieczających dostawy przed wpływem temperatury.
Każda z siedmiu podstawowych zasad metody kanban zaczyna się od słowa „żadnych”: braków, opóźnień, zapasów, kolejek, bezczynności, zbędnych operacji, zbędnych przemieszczeń. Wiele lat temu dało to Toyocie 30-proc. wzrost produkcji i 60-proc. redukcję zapasów. Dziś w dużych firmach elementy techniki kanban zostały wchłonięte przez rozwijające się systemy klasy ERP typu SAP, efektywnie sterujące zarządzeniem nie tylko magazynem, ale i całym przedsiębiorstwem. 
W mniejszych firmach przemysłu spożywczego czy farmaceutycznego , gdzie wdrożenie SAP jest niemożliwe, także dąży się do optymalizacji zapasów, w czym pomaga formuła Wilsona czy metoda Just-In-Time, a w realizacji tego zadania stosowane są termoizolacyjne pojemniki do chłodni, inteligentne lodówki lub kontenery.


Łańcuch zimna


Jest to szczególnie istotne w obliczu obowiązujących standardów HACCP dotyczących łańcucha zimna w przedsiębiorstwach produkujących i handlujących produktami spożywczymi. Mówią one, ż...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 papierowych oraz elektronicznych wydań magazynu
  • Nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma
  • ... i wiele więcej!

Przypisy