Dołącz do czytelników
Brak wyników

Chłodnia potrzebna od zaraz

Baza wiedzy | 22 czerwca 2021 | NR 5
0 296

Rozwój rynku powierzchni magazynowych z kontrolowaną temperaturą nie powinien dziwić. Rośnie liczba produktów i towarów, które mają dokładnie określone warunki transportu i przechowywania. To także efekt wzrostu popytu na kilka dużych grup towarów, przechowywanych i przewożonych właśnie w ten sposób.

Składowanie w kontrolowanej temperaturze to jeden z obszarów rynkowej specjalizacji operatorów logistycznych. Na rynku można dziś znaleźć zarówno firmy, które skupiają się wyłącznie na tego typu usługach i mają infrastrukturę w całości przystosowaną do kontrolowanych temperatur, jak i firmy, dla których jest to jeden z kilku wybranych obszarów specjalizacji. Rynek produktów świeżych uchodzi za wymagający, chociażby ze względu na wymagania stawiane pojazdom, systemom magazynowym czy uwarunkowania o charakterze prawnym. Niska temperatura to wyzwanie – zarówno dla pracowników, jak i sprzętu. Niedotrzymanie temperatury to z kolei ryzyko uszkodzenia lub zniszczenia towaru.

 

Nagel-Group w Polsce oferuje usługi logistyczne dla towarów spożywczych w temperaturze kontrolowanej 0-2°C, 2-6°C i 14-18°C. Naszym klientom zapewniamy przede wszystkim bezpieczeństwo i jakość na bazie certyfikacji ISO 9001, HACCP, IFS i Food Defence. Temperatura w procesach logistycznych jest dla nas punktem krytycznym. Mamy oddziały w Gdańsku, Poznaniu, Warszawie, Wrocławiu, Gliwicach i Lublinie. Wszystkie te oddziały dysponują magazynami-chłodniami wyposażonymi w pracujące równolegle systemy chłodnicze. Do zarządzania zapasami magazynowymi wykorzystujemy autorski WMS Nagel-Group zintegrowany także z naszym autorskim TMS. System ten daje bardzo szerokie możliwości zapewnienia indywidualnych rozwiązań informatycznych dla naszych klientów. Nasz sukces budujemy na kompleksowości usług, oferując tzw. one stop shop. W jednym miejscu klient znajduje u nas możliwość składowania swoich towarów i ich dystrybucji do odbiorców w kraju i na terenie całej UE. Wielu naszych klientów ma towary wymagające w procesach logistycznych różnych zakresów temperatur, a my dajemy im możliwość wykorzystania efektu synergii. By tę kompleksowość jeszcze bardziej uatrakcyjnić, od tego roku oferujemy naszym polskim klientom usługi contract logistic dla towarów mrożonych w Niemczech, Wielkiej Brytanii i Skandynawii.

Grzegorz Walkiewicz
menedżer operacyjny ds. magazynowania w Nagel Polska

 

Chłodnia – dla kogo?


Kto dziś korzysta z usług składowania w kontrolowanych temperaturach? Jest wiele grup towarów wymagających przewozu w ściśle określonej temperaturze. Duża grupa to produkty spożywcze. Branża spożywcza, za pośrednictwem producentów i pośredników wykorzystuje chłodnie do składowania owoców, warzyw, nabiału czy produktów mięsnych i ryb. Są wśród nich zarówno produkty wymagające składowania w temperaturach kilku stopni powyżej zera, jak i produkty wymagające mrożenia – w szczególności mięso, ryby czy lody. Ważnym odbiorcą usług składowania w kontrolowanych temperaturach są sieci handlowe. Zwykle mają one wyznaczone do obsługi sieci centra dystrybucyjne, nie zawsze jednak obsługują wszystkie grupy asortymentów – obsługę chłodniczą lub związaną z produktami mrożonymi powierzają firmom wyspecjalizowanym. A rynek usług logistycznych ma tu do zaproponowania szeroką ofertę, od transportu i magazynowania, przez świadczenie wielu różnych usług dodatkowych aż po usługi kompleksowe – w odniesieniu do całego łańcucha dostaw.

 

Katarzyna Długosz
kierownik Działu Obsługi Klienta Frigo Logistics Sp. z o.o.

Polski rynek usług logistycznych dla produktów wymagających kontrolowanej temperatury jest w ciągłej fazie rozwoju i ma obiecujące perspektywy. Znajduje to potwierdzenie w ciągłym, dynamicznym wzroście realizowanych wolumenów. Mrożonka pod każdą postacią stała się częścią naszych posiłków. Dania przygotowywane z mrożonych produktów pozwalają zaoszczędzić czas przy zachowaniu wartości odżywczych porównywalnych z produktami świeżymi. Zmienia się również tryb życia Polaków, coraz większa ilość osób zwraca uwagę na odpowiednie odżywianie i prowadzenie zdrowego trybu życia. 
Dodatkowo w porównaniu z rynkami krajów europejskich mamy jeszcze ogromny potencjał do jego wzrostu i rozwoju. Rozwój ten jest możliwy m.in. dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii, które zapewniają wysoką jakość serwisu, od bezpieczeństwa żywności aż po bardzo wysokie wskaźniki obsługi klienta.

 

Paweł Janicki
business development director, FM Logistic Polska

FM Logistic zgodnie z zapowiedzią wszedł w 2014 r. w Polsce na całkowicie nowy, ciekawy rynek, rynek fresh. Usługi dla tej branży dopełniają ofertę operatora. Przygotowując ofertę na polski rynek, FM Logistic korzystało z doświadczeń, jakie zdobyło za granicą przy obsłudze tego typu produktów. Te działania przyniosły firmie pierwszego dużego klienta. Od IV kwartału FM Logistic świadczy usługi magazynowania oraz transportu dla produktów z kategorii fresh oraz ultrafresh dla MAKRO Cash & Carry Polska. 
Umowa obejmuje świadczenie usług zarówno magazynowania, jak i dystrybucji w temperaturze kontrolowanej produktów, takich jak: nabiał, wędliny, mrożonki, owoce i warzywa, świeże mięso, świeże ryby i owoce morza. Centrum działań dla operacji dla produktów ultrafresh i fresh jest wyspecjalizowany magazyn operatora w Mszczonowie. Każda grupa asortymentowa ma w magazynie swoją odrębną strefę temperaturową, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych. Na terenie magazynu odbywa się pełna kontrola jakości dostarczanych produktów. Powstały także odrębne strefy do zarządzania opakowaniami zwrotnymi, włącznie ze strefą przeznaczoną do ich mycia w celu zapewnienia najlepszej higieny dla przewożonych produktów. Natomiast usługi logistyczne dla produktów mrożonych są świadczone w wyspecjalizowanym magazynie firmy PAGO w Gnatowicach Starych

 

Paweł Lorek
dyrektor operacyjny, Green Factory Logistics Sp. z o.o. Sp.K.

Obsługa dystrybucji towarów o krótkim terminie przydatności do spożycia w temperaturze kontrolowanej należy do najtrudniejszych rodzajów działalności logistycznej. Niejednokrotnie spóźnienia, brak realizacji dostawy do dużych sieci handlowych skutkują dużymi karami finansowymi z możliwością zerwania współpracy włącznie. Nasze doświadczenie przy realizacji dostaw towarów spółek powiązanych Green Factory, dla których odmowa przyjęcia towaru wiąże się często z jego utylizacją z uwagi na bardzo krótki termin przydatności do spożycia, jest bardzo doceniane przez naszych partnerów biznesowych. Wychodzimy z założenia, że najważniejsza jest jak najlepsza obsługa klienta, na najwyższym poziomie. Nasz kontrahent ma możliwość bezproblemowo rozwijać swoją sprzedaż przez dobre relacje z odbiorcą, który otrzymuje zawsze towar na czas i w miejscu, w którym go oczekuje, a my rozwijamy się wraz z nim.


Rynek usług logistycznych w kontrolowanej temperaturze (zarówno tzw. świeże, jak i mrożone) ma się dobrze, jest na ścieżce stabilnego rozwoju. Ponadto mrożenie uznawane jest dziś za jeden ze zdrowszych sposobów przechowywania żywności i wydłużenia jej przydatności do spożycia, a produkty mrożone mają swoje pewne miejsce na stołach klientów, co także nie pozostaje bez wpływu na zapotrzebowanie na usługi logistyczne. – W odniesieniu do lat ubiegłych popyt na produkty świeże wymagające temperatury kontrolowanej znacznie wzrósł, zwiększając tym samym zapotrzebowanie na usługi logistyczne w tym zakresie. Jako operator logistyczny świadczymy głównie usługi składowania, kompletacji i dostaw do magazynów centralnych sieci handlowych. Dla sklepów wielkopowierzchniowych przy podejmowaniu decyzji o zakupie towaru głównym wyznacznikiem jest jego cena, z uwagi na to,  że nasi kontrahenci, pracując z sieciami na bardzo niskich marżach, kładą także nacisk na ten detal. Na tym polu niestety nie możemy konkurować z głównymi graczami na rynku w tej branży. Jednak pozostaje jeszcze jeden bardzo ważny aspekt przy świadczeniu tego typu usług, mianowicie jakość. Kładziemy na nią największy nacisk, zarówno od strony obsługi klienta, jak i przy wykonywaniu wszystkich procesów logistycznych. W tym zakresie jesteśmy bardzo konkurencyjni, co mogą poświadczyć obsługiwane przez nas firmy – mówi Paweł Lorek, dyrektor operacyjny Green Factory Logistics. 
– Polski rynek usług logistycznych w temperaturze kontrolowanej rośnie w tempie  ok. 5-7% rocznie. To duże tempo jest dyktowane zarówno rosnącą konsumpcją w kraju, jak i korzystnymi warunkami do rozwoju eksportu w ramach Unii Europejskiej. Klienci oczekują nie tylko bardzo dobrej jakości usług za akceptowalną cenę, ale także dużej wygody w zakresie rozwiązań. Szczególnie ważna jest możliwość sprawnego dopasowania pojemności magazynów w związku z wejściami na nowe rynki sprzedaży, do nowych sieci handlowych czy z przejęciami firm konkurencyjnych – mówi Grzegorz Walkiewicz, menedżer operacyjny ds. magazynowania w Nagel Polska.

 

 

W chłodni i mroźni


Wśród firm świadczących usługi logistyczne związane z obsługą w kontrolowanych temperaturach jest m.in. Green Factory Logistics. To jedna ze spółek większej grupy, firmy powstałej na bazie wieloletnich doświadczeń z branży produkcji ogrodniczej. Obok dwóch zakładów produkcyjnych firma ma m.in. dwa oddziały logistyczne – na Śląsku i w okolicach Poznania. – Spółka Green Factory Logistics powstała w 2008 r. świadczy usługi w branży FMCG z zachowaniem temperatury kontrolowanej w przedziale od + 2 do +6°C w całym łańcuchu logistycznym. Realizuje d...

Dalsza część jest dostępna dla użytkowników z wykupionym planem

Przypisy