Czy plastik wyparł metal?

TEMAT NUMERU

Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie logistycznych łańcuchów dostaw masowo wytwarzanych produktów żywnościowych, które bardzo szybko rotują, niezbędna jest daleko posunięta mechanizacja prac. Dużym ułatwieniem tej mechanizacji są różnego rodzaju urządzenia pomocnicze, takie jak skrzynki transportowo--magazynowe zwane również pojemnikami. Już ich nazwa wskazuje, że stosowane są do składowania i transportu różnych asortymentów, równocześnie chroniąc, zabezpieczając towar przed uszkodzeniem, a także pełniąc funkcję marketingową. W związku z tym bardzo istotny jest wybór tworzywa, z którego wykonany jest pojemnik. W branży spożywczej mamy do czynienia przede wszystkim z metalem, tworzywem sztucznym i od pewnego czasu tekturą falistą.

Obecnie pojemniki metalowe nie są raczej spotykane w obrocie pomiędzy firmami, 
a jeżeli już, to bardzo rzadko, ponieważ zostały wyparte przez pojemniki wykonane z tworzyw sztucznych. Można więc z całą pewnością przyjąć, że nie są one już nigdzie wykorzystywane w obrocie zewnętrznym. Jestem jednak przekonany, że w niektórych przedsiębiorstwach z branży spożywczej są one nadal używane w transporcie wewnątrzzakładowym i składowaniu podczas realizowania procesów wytwórczych. Są to na ogół pojemniki bezprzegrodowe wykonane ze stali nierdzewnej, gdzie występuje bezpośredni kontakt z żywnością, lub z aluminium, gdy takiego kontaktu nie ma. Charakteryzują się one budową szczelną (pełną) lub ażurową. Zazwyczaj mają uchwyty pozwalające na ręczne ich przemieszczanie. Ich wielkości są dostosowane do potrzeb użytkownika. Do ich zalet można zaliczyć dużą wytrzymałość, a co za tym idzie – trwałość, łatwość utrzymania odpowiedniego stanu czystości oraz stuprocentowy...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 papierowych oraz elektronicznych wydań magazynu
  • Nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma
  • ... i wiele więcej!

Przypisy