Dziesięć podstawowych zasad w magazynowaniu napojów

Dobre praktyki magazynowania

STRATEGIE MAGAZYNOWE

Z punktu widzenia jakości napojów, soków i wód oraz bezpieczeństwa konsumenta proces składowania i magazynowania jest tak samo ważny jak proces produkcyjny. Polska Federacja Producentów Żywności, zrzeszająca największych producentów artykułów spożywczych i napojów bezalkoholowych w Polsce, opracowała poradnik zawierający 10 podstawowych zasad ich dobrego magazynowania i ekspozycji.

 

1. Sprawdzaj dostawę 

Środki transportu mogą wpłynąć na jakość środków spożywczych, dlatego też tak istotne jest, aby były utrzymywane w dobrym stanie technicznym i higienicznym, zabezpieczającym przed zanieczyszczeniem i umożliwiającym zachowanie właściwej jakości zdrowotnej przewożonych produktów. Muszą posiadać powierzchnię ładunkową dostosowaną do rodzaju przewożonych środków spożywczych, a także konstrukcję umożliwiającą łatwe utrzymanie czystości i porządku oraz dezynfekcję.
Osoba odbierająca produkt każdorazowo powinna sprawdzić stan przyjmowanego towaru oraz odmówić jego przyjęcia w przypadku, gdy towar nie spełnia odpowiednich standardów.
Przed przyjęciem środków spożywczych do sprzedaży lub magazynu odbiorca powinien sprawdzić:
warunki transportu, w tym czystość środka transportu i opakowań, czas transportu i inne warunki mające wpływ na jakość zdrowotną przewożonych środków spożywczych oraz sposób załadowania zapobiegający ich zanieczyszczeniu,
dokumentację dotyczącą środków spożywczych, w tym pochodzenia i identyfikowalności, producenta, daty produkcji, ilości i numeru partii,
opakowania zbiorcze i jednostkowe, w szczególności czy nie występują obce zapachy, uszkodzenia, zawilgocenie, bombaż opakowań, szkodniki itp.,
oznakowanie środków spożywczych, a zwłaszcza termin przydatności do spożycia lub datę minimalnej trwałości, czytelność i trwałość oznakowania.

 

2. Chłodno i sucho

Przechowywanie w zbyt wysokich, jak i zbyt niskich temperaturach może mieć wpływ na pogorszenie jakości produktów, powodując utratę dwutlenku węgla w produktach gazowanych w butelkach PET, zmianę smaku napojów, soków i wód, wytrącenie osadu lub spowodować uszkodzenie opakowań.
Zalecana temperatura składowania napojów, soków i wód wynosi 5-25°C. Jeżeli jednak specyfikacja wyrobu gotowego stanowi inaczej, zalecenia producenta są nadrzędnymi wytycznymi dotyczącymi składowania i przechowywania produktu. Należy zabezpieczyć produkt przed zamarznięciem. Produkt, który przemarzł, nie może być skierowany do sprzedaży.
Istotne jest zapewnienie odpowiedniej cyrkulacji powietrza,...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 papierowych oraz elektronicznych wydań magazynu
  • Nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma
  • ... i wiele więcej!

Przypisy