Nośnik w zaostrzonym rygorze sanitarnym

TEMAT NUMERU

Branża spożywcza należy do najbardziej wymagających sektorów w zakresie magazynowania materiałów i wyrobów. Rygorystyczne przepisy dotyczą wszystkich elementów mających bezpośredni i pośredni kontakt z żywnością. Również palet, które – tak jak we wszystkich sektorach rynku – także tu stanowią podstawę gospodarki magazynowej.

Główne wymogi dotyczące transportowania i magazynowania żywności zostały zawarte w unijnym rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych oraz rozporządzeniu (WE) nr 853/2004 ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego. Kolejne regulacje można znaleźć w rozporządzeniach (WE) nr 178/2002 oraz 1935/2004. Do tego dochodzą jeszcze przepisy krajowe, określone w Ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. 
o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Zgodnie z zamieszczonymi tam zapisami, wprowadzanie do obrotu materiału lub wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością, który nie spełnia wymogów rozporządzenia 1935/2004, zagrożone jest karą grzywny. Jeżeli natomiast sąd stwierdzi, że wyrób ten stanowi zagrożenie dla życia lub zdrowia człowieka, może orzec przepadek przedmiotów służących do popełnienia wykroczenia i utylizację ich na koszt sprawcy.
Kolejnymi regulacjami są zasady HACCP i konkretne wymogi stawiane przez mater...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 papierowych oraz elektronicznych wydań magazynu
  • Nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma
  • ... i wiele więcej!

Przypisy