Wielkie czyszczenie magazynów

TEMAT NUMERU

Wielkie czyszczenie magazynów nabrało ostatnio zupełnie innego znaczenia. Wszystko oczywiście w związku z panującą epidemią i związanymi z nią wymogami sanitarnymi. Dezynfekcja, ozonowanie, mycie – te czynności są dziś na porządku dziennym, a prawdziwą sztuką jest takie ich przeprowadzenie, by były skuteczne, ale nie paraliżowały pracy magazynu. Tym bardziej, że – jak podkreślają eksperci – każda osoba powinna być traktowana jako potencjalny nosiciel wirusa.

Sprzątanie hali magazynowej nigdy nie było zadaniem prostym. Nawet bez światowej epidemii dobranie odpowiednich metod i środków, aby skutecznie oczyścić tak dużą przestrzeń, wymagało specjalistycznej wiedzy i doświadczenia. Chodzi bowiem o to, by zrobić to zarówno skutecznie, jak i bezpiecznie.
– W hali magazynowej wyróżniamy różne przestrzenie, które wymagają czyszczenia. W zależności od tego, z jaką powierzchnią mamy do czynienia, częstotliwość sprzątania jest różna. I tak, o ile np. ściany czyścimy w takich pomieszczeniach bardzo rzadko, o tyle najbardziej newralgiczną powierzchnią są podłogi. Utrzymanie ich w czystości jest konieczne nie tylko ze względów higienicznych, ale także z uwagi na bezpieczeństwo. Znajdujące się na posadzce niepożądane substancje, takie jak np. smary pochodzące z wózków widłowych lub rozlane płyny, mogłyby spowodować poślizgnięcie, tym samym przyczynić się do wypadku. I tu pojawia się kwestia doboru właściwej substancji czyszczącej – w przypadku smarów i olejów używa się środków o odczynie zasadowym – tłumaczy Marek Krzemieniewski, prezes Polskiej Izby Gospodarczej Czystości.
Oprócz tego istotne jest, z jakiego materiału podłoga jest wykonana lub jakim pokryta, jakimi środkami była impregnowana, czy po hali poruszają się wózki widłowe i czy została odpowiednio przygotowana do czyszczenia. 


Nowy rygor


Od wybuchu epidemii do koniecznych działań z zakresu utrzymania odpowiedniego reżimu sanitarnego doszły obowiązki związane z regularną dezynfekcją powierzchni, z którymi kontakt ma więcej niż jedna osoba. Do tego dochodzi konieczność zapewnienia odpowiednich odległości pomiędzy pracownikami, środków do dezynfekcji rąk, rękawiczek, maseczek czy przyłbic. 
Wiele firm podjęło działania mające z jednej strony ograniczyć możliwość rozprzestrzeniania się wirusa w miejscu pracy, z drugiej zaś zapewnić ciągłość działania również w przypadku wykrycia choroby u któregoś z pracowników. Należy bowiem pamiętać, że w razie wystąpienia zachorowania wśród członków załogi pracodawca zobowiązany jest do poinformowania ws...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 papierowych oraz elektronicznych wydań magazynu
  • Nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma
  • ... i wiele więcej!

Przypisy